- 3 sztuki zielonych szparagów (100g)
- 3 sztuki białych szparagów (100g)
- 1/4 cebuli (25g)
- Ząbek czosnku (6g)
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek (5g)
- 1 szklanka wody (250ml)
- 1/2 sztuki ziemniaka 40g)
- Sól
- Pieprz
- 1 łyżeczka soku z cytryny (3g)
- 1 jajo kurze (55g)
- 1 łyżeczka octu jabłkowego (5g)
- 1 garść orzechów pistacjowych niesolonych (15g)
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek (5g)
- 1 ząbek czosnku (6g)
- Sól
- 1 łyżeczka soku z cytryny (3g)
- Świeża bazylia (5g)
- Natka pietruszki (2,5g)
- 1 łyżka wody (10ml)
Zdrewniałe końcówki szparagów odcinamy i kroimy je na kawałki. Cebulę, czosnek i ziemniaka obieramy i kroimy w drobną kostkę. W garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek i podsmażamy cebulę i czosnek. Następnie dodajemy ziemniaki i szparagi i smażymy przez kilka minut. Zalewamy wszystko wodą i gotujemy pod przykryciem przez około 15-20 minut, aż warzywa będą miękkie. Blendujemy wszystko na gładki krem, dodajemy sok z cytryny, sól i pieprz.
Jajko poche:
Gotujemy wodę w szerokim garnku i dodajemy ocet. Zmniejszamy ogień tak aby woda była gorąca ale nie wrzała. Wbijamy jajko do małej miseczki i tworząc wir w wodzie wlewamy delikatnie jajko w środek wiru. Gotujemy przez 3 minuty.
Pesto pistacjowe:
Wszystkie składniki blendujemy na gładką masę. Możemy dodać więcej wody do uzyskania lepszej konsystencji.
Smacznego!
– 3 green asparagus spears (100g)
– 3 white asparagus spears (100g)
– 1/4 onion (25g)
– 1 clove of garlic (6g)
– 1 teaspoon olive oil (5g)
– 1 cup water (250ml)
– 1/2 potato (40g)
– Salt
– Pepper
– 1 teaspoon lemon juice (3g)
– 1 egg (55g)
– 1 teaspoon apple cider vinegar (5g)
– 1 handful of unsalted pistachios (15g)
– 1 teaspoon olive oil (5g)
– 1 clove of garlic (6g)
– Salt
– 1 teaspoon lemon juice (3g)
– Fresh basil (5g)
– Fresh parsley (2.5g)
– 1 tablespoon water (10ml)
Soup:
Trim the woody ends off the asparagus. cut the stalks into pieces. Peel and finely dice the onion, garlic, and potato. Heat the olive oil in a pot and sauté the onion and garlic. Then add the potatoes and asparagus and sauté for a few more minutes. Pour in the water, cover, and cook for about 15–20 minutes, until the vegetables are soft, Blend everything into a smooth cream. Season with lemon juice, salt and pepper.
Poached egg:
Bring water to a boil in a wide pot and add the vinegar – reduce the heat so the water is hot but not boiling – crack the egg into a small bowl – create a gentle whirlpool in the water and carefully pour the egg into the center – cook for 3 minutes
Pistachio pesto:
Blend all ingredients into a smooth paste – you can add more water for a better consistency
Enjoy your meal!