Betaina - niedoceniany suplement nie tylko wśród sportowców

Choć betaina nie cieszy się taką popularnością jak kreatyna czy BCAA, jej właściwości zasługują na zdecydowanie większą uwagę. Ten naturalny związek wspiera nie tylko wydolność fizyczną, ale też zdrowie metaboliczne i funkcjonowanie wątroby. To suplement, który może przynieść korzyści nie tylko sportowcom.

Betaina

(nazywana również trimetyloglicyną) to związek organiczny będący pochodną aminokwasu glicyny. Zawiera trzy grupy metylowe, które są kluczowe dla wielu procesów biochemicznych w organizmie. Naturalnie występuje w wielu produktach roślinnych, zwłaszcza w burakach cukrowych. Badania wykazały, iż Betaina chroni narządy wewnętrzne i wspomaga ich prawidłowe funkcjonowanie. Spożycie jej odpowiedniej ilości jest konieczne w kontekście leczenia wielu chorób przewlekłych. Jej dzienna podaż powinna sięgać 1500 mg/dzień.

Funkcje i właściwości betainy:

Uczestniczy w przekształcaniu homocysteiny w metioninę, co może zmniejszać poziom homocysteiny we krwi – czynnika ryzyka chorób sercowo-naczyniowych.

- Wspomaga pracę wątroby - Betaina wspiera prawidłową funkcję wątroby, zwłaszcza w kontekście stłuszczenia wątroby (zarówno alkoholowego, jak i niealkoholowego).

- Reguluje poziom nawodnienia komórkowego i objętość komórek co pomaga w prawidłowym ich funkcjonowaniu.

- Może także wpływać na metabolizm lipidów i zwiększać syntezę kreatyny.

- Chroni komórki przed stresem osmotycznym, szczególnie w warunkachodwodnienia, wysokiego stężenia soli lub wysokiej temperatury.

Rodzaje Betainy:

Wyróżniamy pięć rodzajów betainy:

Betaina bezwodna (TMG): 

Budowa: Glicyna z trzema grupami metylowymi.

Zastosowanie:

Suplementy diety (wspiera metylację, wątrobę, serce).

Poprawia wytrzymałość fizyczną.

U sportowców stosowana jako środek wspomagający wydolność.

Źródła naturalne: buraki cukrowe, szpinak, pełne ziarna.

Betaina HCl (chlorowodorek betainy):

Budowa: Betaina + kwas solny (HCl).

Zastosowanie:

Suplementacja kwasu żołądkowego (przy niedokwaśności).

Poprawia trawienie białek.

Nie stosować przy wrzodach żołądka lub refluksie bez konsultacji z lekarzem !!!

Betaina cytrynianowa:

Budowa: Betaina + cytrynian.

Zastosowanie:

◦ Suplementacja w medycynie metabolicznej.

◦ Czasem stosowana jako łagodniejsza forma niż HCl.

◦ W niektórych suplementach dla dzieci (np. z homocystynurią).

Betaina kokamidopropylowa (CAPB):

Budowa: Pochodna kwasów tłuszczowych z oleju kokosowego i betainy.

Zastosowanie:

Kosmetyki (szampony, żele, mydła). Łagodny środek powierzchniowo czynny (pieniący i oczyszczający).

Betaina naturalna (z buraka):

Pochodzenie: Izolowana z buraków cukrowych.

Zastosowanie:

W przemyśle spożywczym, paszowym, kosmetycznym. Często jako składnik nawilżający w kosmetykach.

Zalety: Nawilża skórę i włosy oraz łagodzi podrażnienia.

Korzyści z przyjmowania betainy:

Betaina jest szczególnie ważna dla wszystkich osób aktywnych fizycznie, gdyż według badań naukowych betaina poprawia wydolność anaerobową, pomaga w redukcji tkanki tłuszczowej oraz w zwiększeniu beztłuszczowej masy ciała a także wspomaga równowagę wodno-elektrolitową co jest ważne w treningach o wysokiej intensywności w wysokiej temperaturze. Betaina również pomaga zwiekszyć siłę i moc mięśniową (w badaniu opublikowanym w Journal of the International Society of Sports Nutrition, suplementacja betainą - 2,5 g dziennie przez 15 dni poprawiła wyniki w przysiadach oraz wyciskaniu na ławce u sportowców siłowych). Dodatkowo betaina wspomaga regenerację naszego organizmu po wysiłku a także pomaga w usuwaniu toksyn i w kontroli poziomu homocysteiny, co wpływa na zdrowie sercowo- naczyniowe.

Źródła Betainy w diecie:

Betaina występuje w produktach pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, głównie w zbożach, burakach cukrowych, szpinaku oraz krewetkach i skorupiakach. Jej zawartość w danym produkcie zależy od źródła pochodzenia produktu spożywczego oraz sposobu jego obróbki (największe straty przy gotowaniu). Najwyższą zawartością betainy charakteryzują się rośliny wzrastające w suszy, niskiej temperaturze i niedotlenieniu. Najobfitszym źródłem betainy jest amarantus.

Przeciwskazania:

Mimo licznych korzyści z suplementacji betainą, istnieją sytuacje, w których może ono nie być wskazane. Są to między innymi:

- Osoby z wysokim poziomem cholesterolu LDL, gdyż niektóre badania wykazują, iż długotrwała suplementacja betainą może zwiększać poziom cholesterolu LDL.

- Kobiety w ciąży

- Kobiety karmiące piersią

- Osoby z chorobami nerek

Spożywanie wysokich dawek betainy (powyżej 6g dziennie) może przyczynić się do wzdęć, dolegliwości żołądkowych a także nieprzyjemnego zapachu ciała. Należy pamiętać aby każdą suplementację skonsultować z lekarzem lub dietetykiem.

Podsumowanie:

Betaina jest ważnym składnikiem odżywczym w żywieniu każdego człowieka, a szczególnie sportowca. Jej dzienna podaż powinna wynosić 1500 mg/dzień. Betaina pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu wątroby, serca oraz nerek. Poprawia wydolność, przyspiesza regeneracje organizmu po wysiłku a także pomaga w usuwaniu toksyn. Naturalnie znajdziemy ją w burakach cukrowych, zbożach, szpinaku, skorupiakach czy amarantusie. Pamietajmy jednak, aby nie przekraczać jej zalecanej dawki, gdyż może to mieć negatywny wpływ na nasze zdrowie.

Bibliografia:

- https://dietetycy.org.pl/betaina/

Opracowała: Wiktoria Kubuicka

Inne artykuły

Zobacz pozostałe