- 1/2 piersi z kaczki bez skóry (ok.90g)
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- Szczypta soli
- Szczypta pieprzu
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka miodu
- 1l wody
- 1/2 marchewki
- 1/2 cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 4 plasterki imbiru
- 4 suszone grzyby shiitake (namoczone wcześniej przez ok. 30 minut w ciepłej wodzie)
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżeczka pasty miso
- Szczypta pieprzu i soli
- Kilka goździków (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 1 jajko
- 1 łyżeczka sezamu (do posypania)
- Kilka kiełek fasoli mung (ok. 15g)
- 1 łyżeczka szczypiorku
- 2 gałązki pietruszki
- Kilka listków bazylii
- 1 plasterek limonki
- 5 plasterków papryczki chilli
Wszystkie składniki, oprócz pasty miso, sosu sojowego i oleju sezamowego wrzucamy do dużego garnka. Gotujemy na małym ogniu przez co najmniej 1,5 godziny – im dłużej, tym lepiej. Po ugotowaniu przecedzamy bulion i usuwamy warzywa. W miseczce rozprowadzamy pastę miso z odrobiną gorącego bulionu, potem wlewamy z powrotem do garnka. Dodajemy olej sezamowy i doprawiamy do smaku sosem sojowym.
Pierś z kaczki oczyszczamy. Nacieramy solą, pieprzem, czosnkiem, sosem sojowym i miodem. Na zimnej, suchej patelni układamy kaczkę i smażymy na średnim ogniu, aż się zrumieni i wytopi tłuszcz (ok. 6–8 minut). Przewracamy i smażymy jeszcze 2–3 minuty z drugiej strony. Następnie wkładamy ją do piekarnika nagrzanego do 180°C na 7–10 minut (dla średniego stopnia wysmażenia). Odstawiamy na 5 minut i kroimy w cienkie plasterki.
Gotujemy na półtwardo (ok. 6–7 minut od zagotowania). Przelewamy je zimną wodą i obieramy.
Przygotowujemy pozostałe dodatki: Przygotowujemy grzyby (z bulionu), ewentualnie podsmażamy je na patelni z odrobiną sosu sojowego. Kroimy szczypiorek oraz papryczkę. Bazylię i natkę pietruszki opłukujemy i osuszamy.
Do miski wlewamy gorący bulion. Na wierzchu układamy plastry kaczki, połówki jajka, shiitake, posiekany szczypiorek, kiełki fasoli mung, gałązki pietruszki, plasterek limonki, liście bazylii, plasterki papryczki chilli i posypujemy wszystko sezamem.
Smacznego!