Rozgrzewający ramen z kaczką, shiitake i jajkiem

Potrzebujesz rozgrzać się w chłodne jesienne dni? Koniecznie musisz spróbować super rozgrzewający ramen z kaczką, shiitake i jajkiem. Syci, smakuje wyśmienicie, a dzięki zawartości wielu antyoksydantów idealnie nada się w chłodniejsze jesienne dni.
Wartość energetyczna porcji: 503 kcal

Składniki:

Kaczka:

- 1/2 piersi z kaczki bez skóry (ok.90g)

- 1 łyżeczka sosu sojowego

- Szczypta soli

- Szczypta pieprzu

- 1 ząbek czosnku

- 1 łyżeczka miodu

Bulion:

- 1l wody

- 1/2 marchewki

- 1/2 cebuli

- 1 ząbek czosnku

- 4 plasterki imbiru

- 4 suszone grzyby shiitake (namoczone wcześniej przez ok. 30 minut w ciepłej wodzie)

- 1 łyżka sosu sojowego

- 1 łyżeczka pasty miso

- Szczypta pieprzu i soli

- Kilka goździków (opcjonalnie)

- 1 łyżeczka oleju sezamowego

Dodatki:

- 1 jajko

- 1 łyżeczka sezamu (do posypania)

- Kilka kiełek fasoli mung (ok. 15g)

- 1 łyżeczka szczypiorku

- 2 gałązki pietruszki

- Kilka listków bazylii

- 1 plasterek limonki

- 5 plasterków papryczki chilli

Przygotowanie:

Bulion:

Wszystkie składniki, oprócz pasty miso, sosu sojowego i oleju sezamowego wrzucamy do dużego garnka. Gotujemy na małym ogniu przez co najmniej 1,5 godziny – im dłużej, tym lepiej. Po ugotowaniu przecedzamy bulion i usuwamy warzywa. W miseczce rozprowadzamy pastę miso z odrobiną gorącego bulionu, potem wlewamy z powrotem do garnka. Dodajemy olej sezamowy i doprawiamy do smaku sosem sojowym.

Kaczka:

Pierś z kaczki oczyszczamy. Nacieramy solą, pieprzem, czosnkiem, sosem sojowym i miodem. Na zimnej, suchej patelni układamy kaczkę i smażymy na średnim ogniu, aż się zrumieni i wytopi tłuszcz (ok. 6–8 minut). Przewracamy i smażymy jeszcze 2–3 minuty z drugiej strony. Następnie wkładamy ją do piekarnika nagrzanego do 180°C na 7–10 minut (dla średniego stopnia wysmażenia). Odstawiamy na 5 minut i kroimy w cienkie plasterki.

Jajka:

Gotujemy na półtwardo (ok. 6–7 minut od zagotowania). Przelewamy je zimną wodą i obieramy.

Dodatki:

Przygotowujemy pozostałe dodatki: Przygotowujemy grzyby (z bulionu), ewentualnie podsmażamy je na patelni z odrobiną sosu sojowego. Kroimy szczypiorek oraz papryczkę. Bazylię i natkę pietruszki opłukujemy i osuszamy.

Podanie:

Do miski wlewamy gorący bulion. Na wierzchu układamy plastry kaczki, połówki jajka, shiitake, posiekany szczypiorek, kiełki fasoli mung, gałązki pietruszki, plasterek limonki, liście bazylii, plasterki papryczki chilli i posypujemy wszystko sezamem.

Smacznego!

Inne artykuły

Zobacz pozostałe