- 150g polędwiczek z kurczaka
- 30/40g mixu zieleniny: rukola, roszponka, szpinak, liście botwinki
- 15g orzechów (u mnie pistacje)
- sos do sałatki:5-10 ml sosu sojowego, 10 ml wody, 15 g musztardy francuskiej, 5 g miodu
- marynata do kurczaka: 10ml oliwy z oliwek, 50g jogurtu naturalnego, szczypta pieprzu, soli, kuminu, papryki słodkiej, chilli, kurkumy
Polędwiczki marynujemy w podanej marynacie, wkładamy do naczynia żaroodpornego, szczelnie zamykamy i wstawiamy do lodówki na minimum 30 minut, choć polecam zrobić to po prostu dzień wcześniej (smak kurczaka jest jeszcze lepszy). Piekarnik nastawiamy na 180 stopni (grzanie góra dół), wstawiamy mięso na 25 minut, przy czym po 15 minutach przewracamy je na drugą stronę. W tym czasie myjemy i osuszamy zieleninę, miksujemy składniki na sos i podprażamy pistacje na suchej patelni. Gotowe polędwiczki wykładamy na zieleninę, polewamy sosem i posypujemy orzechami. Gotowe!
Smacznego!
- 150g chicken tenderloins
- 30–40g mixed greens: arugula, lamb's lettuce, spinach, beet leaves
- 15g nuts (I used pistachios)
Dressing: 5–10 ml soy sauce, 10 ml water, 15g whole grain mustard, 5g honey
Chicken marinade: 10ml olive oil, 50g plain yogurt, a pinch of pepper, salt, cumin, sweet pepper,
chili, curcuma.
Marinate the chicken tenderloins in the prepared marinade, place them in an oven-safe dish, seal tightly, and refrigerate for at least 30 minutes (though I recommend doing it the day before the chicken tastes even better). Preheat the oven to 180°C (top and bottom heat), and bake the meat for 25 minutes, flipping it after 15 minutes. Meanwhile, wash and dry the greens, mix the dressing ingredients, and toast the pistachios in a dry pan. Once the tenderloins are ready, arrange them on top of the greens, drizzle with the sauce, and sprinkle with the roasted nuts.
Enjoy your meal!