Aromatyczne ciasto pomarańczowe

To ciasto to prawdziwa uczta dla fanów zdrowych wypieków - pełne naturalnej słodyczy i intensywnego, świeżego aromatu pomarańczy. Dzięki mące migdałowej wypiek jest przyjemnie wilgotny, delikatny i sycący, a przy tym lekki i pełen wartości odżywczych. Idealne na święta, weekendowe spotkanie z rodziną lub znajomymi lub jako zdrowa alternatywa dla klasycznych ciast.
Wartość energetyczna porcji wraz z posypką i polewą: 235 kcal
Wartość energetyczna całego ciasta wraz z posypką i polewą: 2717 kcal
Wartość energetyczna porcji bez polewy i posypki: 209 kcal
Wartość energetyczna całego ciasta bez polewy i posypki: 2510 kcal

Składniki (na formę ok. 20-22 cm):

- 2 duże pomarańcze

- 3 jajka

- 60 ml syropu klonowego lub miodu

- 50 ml oleju rzepakowego

- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

- 250 g mąki migdałowej

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

- Szczypta soli

- Skórka starta z 1 pomarańczy

Opcjonalnie:

• Posypka: płatki migdałów (1 łyżka) oraz posiekane pistacje (1 łyżka)

• Polewa: sok z połowy pomarańczy + 1 łyżka syropu klonowego

Sposób przygotowania:

Na początku myjemy dokładnie pomarańcze. Jedną z nich sparzamy wrzątkiem i ścieramy skórkę. Obie pomarańcze obieramy ze skóry i usuwamy białą, gorzką część. Miąższ kroimy lub blendujemy na gładkie purée. Następnie przygotowujemy masę. W dużej misce łączymy jajka, syrop klonowy lub miód, olej i wanilię. Dodajemy pomarańczowe purée i dokładnie mieszamy. W osobnej misce mieszamy ze sobą mąkę migdałową, proszek do pieczenia, sodę, sól i skórkę z 1 pomarańczy. Następnie łączymy mieszanki suche i mokre, mieszając tylko do połączenia składników. Jeśli masa będzie zbyt gęsta to dodajemy 1-2 łyżki soku pomarańczowego. Piekarnik nagrzewamy do 170°C (góra-dół). Formę do ciasta wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy ciasto, wyrównujemy i opcjonalnie posypujemy płatkami migdałów i posiekanymi pistacjami. Układamy plasterki pomarańczy i pieczemy 45-55 minut, aż wierzch się zarumieni. Po wyjęciu z piekarnika możemy polać ciasto polewą (mieszamy sok z pomarańczy z 1 łyżką syropu klonowego).

Smacznego!

Zobacz inne przepisy

Zobacz wszystkie