- 1/2 szklanki mąki orkiszowej (75g)
- 1/2 szklanki mleka 1,5% (115g)
- 1 jajko kurze (55g)
- 1 szczypta soli
- Garść truskawek (70g)
- 1 łyżka sera Ricotta (20g)
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego (5g)
- Listki świeżej mięty (do przyozdobienia - opcjonalnie)
W misce łączymy ze sobą mleko, jajko, mąkę i sól. Miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Odstawiamy gotowe ciasto na ok. 10 minut. Na patelni rozgrzewamy łyżeczkę oleju rzepakowego i wylewamy cienkie warstwy ciasta. Smażymy na średnim ogniu, przewracając, aby z obu stron naleśnik miał złocisty kolor. Truskawki myjemy i kroimy w plasterki. Na gotowe naleśniki układamy ricottę i plasterki truskawek. Na koniec dekorujemy listkami świeżej mięty (opcjonalnie).
Smacznego!
- 1/2 cup spelt flour (75g)
- 1/2 cup 1.5% milk (115g)
- 1 egg (55g)
- 1 pinch of salt
- A handful of strawberries (70g)
- 1 tablespoon Ricotta cheese (20g)
- 1 teaspoon rapeseed oil (5g)
- Fresh mint leaves (optional)
In a bowl, combine milk, egg, flour and salt. Mix until smooth. Set the finished dough aside for about 10 minutes. Heat a teaspoon of rapeseed oil in a frying pan and pour thin layers of dough.
Fry over medium heat, flipping so that the pancake is golden brown on both sides. Wash the strawberries and cut into slices. Place ricotta and strawberry slices on the finished pancakes. Finally, decorate with fresh mint leaves (optional).
Enjoy!