Bowl z pieczonymi batatami i kurczakiem/Bowl with Roasted Sweet Potatoes and Chicken

Pyszny i pełen witamin bowl z pieczonymi batatami, kurczakiem i warzywami. Danie szybkie, banalnie proste i smaczne. Idealnie nada się na lunch do pracy czy na kolację.
Wartość energetyczna porcji: 286 kcal

Składniki:

- 1/3 batata (75g)

- 1/3 piersi z kurczaka (70g)

- 1/4 marchewki (12g)

- Garść posiekanej kapusty pekińskiej (60g)

- 1/3 ogórka (60g)

- 8 pomidorków koktajlowych (100g)

- 1 łyżeczka czarnuszki (5g)

- 4-5 gałązek natki pietruszki

- 2 łyżeczki oliwy z oliwek (10g)

- 1 łyżeczka sosu sojowego (5g)

- 2 szczypty soli

- 2 szczypty pieprzu czarnego

- 1 szczypta papryki

Przygotowanie:

Batata kroimy w kosteczkę i mieszamy z łyżeczką oliwy z oliwek, szczyptą soli, pieprzu i papryki. Rozkładamy go na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200*C (góra-dół) przez ok. 20 minut, aż będą lekko zarumienione i miękkie (można je również upiec w air-fryer). Ogórka myjemy i kroimy w kostkę. Pomidorki koktajlowe rownież myjemy i kroimy na pół. Kapustę pekińską drobno siekamy. Marchew ścieramy na tarce na najgrubszych oczkach. Kurczaka kroimy w paski i smażymy na łyżeczce oliwy z oliwek, doprawiamy solą oraz pieprzem a gdy będzie już gotowy skrapiamy łyżeczką sosu sojowego i posypujemy łyżeczką czarnuszki. W głębokiej misce układamy upieczone bataty, pokrojonego ogórka i pomidorki, kapustę pekińską, startą marchew oraz usmażonego kurczaka. Na koniec dodajemy 4-5 gałązek natki pietruszki.

Smacznego!

ENG:

A delicious and vitamin-packed bowl with roasted sweet potatoes, chicken, and vegetables. Quick,incredibly simple, and tasty. Perfect for a work lunch or dinner.
Energy value of the portion: 286 kcal

Ingredients:

- 1/3 sweet potato (75g)

- 1/3 chicken breast (70g)

- 1/4 carrot (12g)

- A handful of chopped Chinese cabbage (60g)

- 1/3 cucumber (60g)

- 8 cherry tomatoes (100g)

- 1 teaspoon black cumin seeds (5g)

- 4–5 sprigs of fresh parsley

- 2 teaspoons of olive oil (10g)

- 1 teaspoon of soy sauce (5g)

- 2 pinches of salt

- 2 pinches of black pepper

- 1 pinch of paprika

Preparation:

Cut the sweet potato into small cubes, toss with 1 teaspoon of olive oil, a pinch of salt, pepper, and paprika. Spread on a baking tray lined with parchment paper and roast in a preheated oven at 200°C (top and bottom heat) for about 20 minutes, until slightly browned and soft (you can also roast them in an air fryer). Wash and dice the cucumber. Wash and halve the cherry tomatoes. Finely chop the Chinese cabbage. Grate the carrot using the coarsest side of a grater. Slice the chicken into strips and fry it in 1 teaspoon of olive oil, seasoning with salt and pepper. Once cooked, drizzle with soy sauce and sprinkle with black cumin seeds. In a large bowl, arrange the roasted sweet potatoes, diced cucumber and tomatoes, chopped cabbage, grated carrot, and the cooked chicken. Finally, add 4–5 sprigs of fresh parsley.

Enjoy your meal!

Zobacz inne przepisy

Zobacz wszystkie