- 1 kromka chleba żytniego razowego (30g)
- 1 jajo kurze (55g)
- 1 łyżeczka masła (7g)
- 2 sztuki szparagów (60g)
- 4 sztuki pomidorków koktajlowych (80g)
- 1 ząbek czosnku (6g)
- Sól
- Pieprz
Chleb wsadzamy do tostera(opiekacza) i czekamy aż powstanie grzanka (jeśli nie mamy tostera możemy chleb podgrzać chwilę na suchej patelni). Na patelni rozgrzewamy masło, wbijamy jajko, doprawiamy solą oraz pieprzem i smażymy aż jajko się zetnie. Szparagi dokładnie myjemy i łamiemy je w dłoniach, tak aby szparag pękł w miejscu zakończenia części jadalnej. Zdejmujemy z patelni jajko i przeciskamy przez praskę czosnek lub kroimy go w paski i podsmażamy na patelni (krótko, by się nie przypalił). Następnie dodajemy szparagi, pokrojone pomidorki, sól, pieprz i smażymy około 5 minut. Kładziemy na grzankę gotowe jajko, szparagi i pomidorki.
Smacznego!
- 1 slice of wholemeal rye bread (30g)
- 1 chicken egg (55g)
- 1 teaspoon of butter (7g)
- 2 asparagus spears (60g)
- 4 cherry tomatoes (80g)
- 1 garlic clove (6g)
- pinch of Salt ands Pepper
Place the bread in a toaster and toast it until golden (if you don’t have a toaster, you can heat the bread in a dry pan for a moment). Heat the butter in a frying pan, crack in the egg, season with salt and pepper, and fry until the egg is set. Wash the asparagus thoroughly and snap them with your hands his will naturally break off the tough ends. Remove the egg from the pan. Press the garlic through a garlic press or slice it, then briefly sauté it in the pan (be careful not to burn it). Next, add the asparagus, chopped cherry tomatoes, a pinch of salt and pepper, and sauté for about 5 minutes. Place the cooked egg, asparagus, and tomatoes on the toast.
Enjoy your meal!