Kanapka z pastą z bobu, burattą i szparagami/Sandwich with Fava Bean Spread

Prosta szybka i letnia, której musisz spróbować, szczególnie jeśli uwielbiasz bób!
Dziś kanapka, w której dosłownie się zakochasz <3
Wartość energetyczna tej pyszności to: 420 kcal

SKŁADNIKI:

- 40g chleba (u mnie żytni na zakwasie)

- 40g Buratty

- 15g parmezanu

- 35g szparagów zielonych

- szczypta pieprzu i soli i odrobina oliwy

Pasta:

- 80g bobu

- 5ml oliwy z oliwek

- 30g skyra naturalnego

- pieprz, sól, sok z cytryny, czosnek Opcjonalnie szpinak/listki bazylii do dekoracji

PRZYGOTOWANIE:

Pasta: Bób gotujemy w osolonej wodzie około 15/20 min. Odcedzamy, obieramy (opcjonalnie). Kilka sztuk zostawiamy do dekoracji resztę miksujemy z resztą składników na pastę (jeśli okaże się za gęsta, można dodać odrobinę wody). Szparagi marynujemy w oliwie soli i pieprzu, grillujemy w piekarniku nagrzanym na 200 stopni przez 8-10 minut. Kromkę chleba wkładamy do opiekacza na 3 minuty. Gotowy chleb smarujemy pastą, układamy burattę, resztę bobu, zgrillowane szparagi, posypujemy startym parmezanem i opcjonalnie listkami bazylii

Smacznego!

ENG:

A simple, quick, and summery dish you have to try—especially if yoU're a fan of fava beans!
Today, it's a sandwich you’ll literally fall in love with
Energy value of the portion: 420 kcal

INGREDIENTS:

- 40g bread (I used rye sourdough)

- 40g burrata

- 15g Parmesan

- 35g green asparagus

- A pinch of salt and pepper and a splash of olive oil

For the spread:

- 80g broad beans

- 5ml olive oil

- 30g natural skyr

- Pepper, salt, lemon juice, garlic

(Optional: spinach or basil leaves for garnish)

PREPARATION:

Spread: Cook the fava beans in salted water for about 15–20 minutes. Drain and peel them (optional). Set a few aside for garnish, and blend the rest with the other spread ingredients (if the mixture is too thick, you can add a bit of water). Marinate the asparagus in olive oil, salt, and pepper, then grill in the oven at 200°C for 8–10 minutes. Toast the slice of bread in a sandwich maker for 3 minutes. Spread the broad bean paste over the toasted bread, top with burrata, the remaining broad beans, grilled asparagus, grated Parmesan, and optionally some basil leaves.

Enjoy your meal!

Zobacz inne przepisy

Zobacz wszystkie