Kanapka z pastą z bobu, burattą i szparagami

Prosta szybka i letnia, której musisz spróbować, szczególnie jeśli uwielbiasz bób!

Dziś kanapka, w której dosłownie się zakochasz <3

Wartość energetyczna tej pyszności to: 420 kcal

Głodni przepisu? No to lecimy:

SKŁADNIKI:

- 40g chleba (u mnie żytni na zakwasie)

- 40g Buratty

- 15g parmezanu

- 35g szparagów zielonych

- szczypta pieprzu i soli i odrobina oliwy

Pasta:

- 80g bobu

- 5ml oliwy z oliwek

- 30g skyra naturalnego

- pieprz, sól, sok z cytryny, czosnek Opcjonalnie szpinak/listki bazylii do dekoracji

PRZYGOTOWANIE:

Pasta: Bób gotujemy w osolonej wodzie około 15/20 min. Odcedzamy, obieramy (opcjonalnie). Kilka sztuk zostawiamy do dekoracji resztę miksujemy z resztą składników na pastę (jeśli okaże się za gęsta, można dodać odrobinę wody). Szparagi marynujemy w oliwie soli i pieprzu, grillujemy w piekarniku nagrzanym na 200 stopni przez 8-10 minut. Kromkę chleba wkładamy do opiekacza na 3 minuty. Gotowy chleb smarujemy pastą, układamy burattę, resztę bobu, zgrillowane szparagi, posypujemy startym parmezanem i opcjonalnie listkami bazylii

Smacznego!

Zobacz inne przepisy

Zobacz wszystkie