- 40g chleba (u mnie żytni na zakwasie)
- 40g Buratty
- 15g parmezanu
- 35g szparagów zielonych
- szczypta pieprzu i soli i odrobina oliwy
Pasta:
- 80g bobu
- 5ml oliwy z oliwek
- 30g skyra naturalnego
- pieprz, sól, sok z cytryny, czosnek Opcjonalnie szpinak/listki bazylii do dekoracji
Pasta: Bób gotujemy w osolonej wodzie około 15/20 min. Odcedzamy, obieramy (opcjonalnie). Kilka sztuk zostawiamy do dekoracji resztę miksujemy z resztą składników na pastę (jeśli okaże się za gęsta, można dodać odrobinę wody). Szparagi marynujemy w oliwie soli i pieprzu, grillujemy w piekarniku nagrzanym na 200 stopni przez 8-10 minut. Kromkę chleba wkładamy do opiekacza na 3 minuty. Gotowy chleb smarujemy pastą, układamy burattę, resztę bobu, zgrillowane szparagi, posypujemy startym parmezanem i opcjonalnie listkami bazylii
Smacznego!