- 100 g mięsa mielonego wołowego
- 1 żółtko jaja kurzego (białko możemy użyć do masy na omlet czy placuszki)
- 1/4 cebuli (25g)
- 1 kiszony ogórek (40g)
- kilka marynowanych grzybków (np. pieczarek, podgrzybków) (40g)
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek (5g)
-1 łyżeczka musztardy (5g)
Przyprawy: szczypta soli himalajskiej, 2 szczypty pieprzu czarnego (najlepiej świeżo zmielonego)
Cebulę, grzyby i ogórka drobno siekamy. Następnie składamy do miski mięso mielone wołowe i doprawiamy szczyptą soli, pieprzu oraz łyżeczką musztardy. Wszystko dokładnie mieszamy i przekładamy na środek talerza. Robimy niewielkie wgłębienie na środku mięsa i umieszczamy tam żółtko jaja kurzego, a następnie ponownie doprawiamy. Cebulkę, grzyby oraz ogórka układamy ż na talerzu obok mięsa i na koniec wszystko skrapiamy oliwą z oliwek.
Smacznego!
- 100 g of ground beef
- 1 chicken egg yolk (we can use the albumen for the mass for an omelette or pancakes)
- 1/4 onion (25g)
- 1 pickled cucumber (40g)
- a few pickled mushrooms (40g)
- 1 teaspoon of olive oil (5g)
-1 teaspoon of mustard (5g)
Spices: a pinch of Himalayan salt, 2 pinches of black pepper (preferably freshly ground)
Finely chop the onion, mushrooms and cucumber. Then put the ground beef in a bowl and season with a pinch of salt, pepper and a teaspoon of mustard. Mix everything thoroughly and transfer it to the middle of the plate. Make a small hollow in the middle of the meat and put the chicken egg yolk there and then season again. Put the onion, mushrooms and cucumber on a plate next to the meat and finally sprinkle everything with olive oil.
Enjoy your meal!