Pierogi leniwe w wersji bezglutenowej i glutenowej/Polish Lazy dumplings in two versions

Leniwe pierogi w dwóch wersjach dla wszystkich smakoszy!
Wierzcie mi, ich zrobienie jest naprawdę proste, a smak pyszny. 

SKŁADNIKI:

Wersja bezglutenowa (wartość energetyczna samych klusek na 100 g to 195 kcal)
- 100 g suchej kaszy jaglanej
- 250 g twarogu białego chudego,
- 70 g mąki ziemniaczanej
- 1 jajko
- szczypta soli
- 10 ksylitolu/erytrytolu

Wersja glutenowa (wartość energetyczna samych klusek na 100 g to 155 kcal)
- 250 g twarogu chudego
- 60 g mąki orkiszowej
- 1 jajko
- szczypta soli
- 10 g ksylitolu/erytrytolu

Dodatki: jogurt i ulubione owoce

PRZYGOTOWANIE:

Kaszę opłukujemy, gotujemy z odrobiną soli, kiedy zmięknie, odcedzamy i studzimy (można to zrobić dzień wcześniej). Twaróg rozgniatamy widelcem, dodajemy do niego jajko oraz mąkę. Stolnicę podsypujemy mąką, z ciasta rolujemy jeden długi wałek, nożem kroimy kilku centymetrowe kluski. W garnku gotujemy lekko osoloną wodę, porcję klusek dzielimy na 2-3 części, w zależności od wielkości garnka, gotujemy leniwe ok. 3 minut od momentu, kiedy wypłyną na powierzchnię podczas gotowania. Odcedzamy, polewamy jogurtem i dodajemy ulubione owoce.

Smacznego!

ENG:

Lazy dumplings in two versions for all food lovers! Believe me, they’re really simple to make and absolutely delicious.

INGREDIENTS:

Gluten-Free Version

(Energy value of the dumplings alone: 195 kcal per 100 g)

- 100 g dry millet groats

- 250 g low-fat white cheese

- 70 g potato flour

- 1 egg

- A pinch of salt

- 10 g xylitol/erythritol

Gluten Version

(Energy value of the dumplings alone: 155 kcal per 100 g)

- 250 g low-fat white cheese

- 60 g spelt flour

- 1 egg

- A pinch of salt

- 10 g xylitol/erythritol

- Toppings: Yogurt and your favorite fruit

PREPARATION:

Rinse the millet, cook it with a bit of salt until soft, then drain and let it cool (you can do this a day in advance). Mash the cheese with a fork, then mix it with the egg and flour. Lightly flour your work surface, roll the dough into a long log, and cut it into a few-centimeter-long dumplings using a knife. Boil lightly salted water in a pot. Divide the dumplings into 2–3 portions depending on the size of your pot. Cook the dumplings for about 3 minutes from the moment they rise to the surface. Drain them, top with yogurt and your favorite fruit.

Enjoy your meal!

Zobacz inne przepisy

Zobacz wszystkie