Wersja bezglutenowa (wartość energetyczna samych klusek na 100 g to 195 kcal)
- 100 g suchej kaszy jaglanej
- 250 g twarogu białego chudego,
- 70 g mąki ziemniaczanej
- 1 jajko
- szczypta soli
- 10 ksylitolu/erytrytolu
Wersja glutenowa (wartość energetyczna samych klusek na 100 g to 155 kcal)
- 250 g twarogu chudego
- 60 g mąki orkiszowej
- 1 jajko
- szczypta soli
- 10 g ksylitolu/erytrytolu
Dodatki: jogurt i ulubione owoce
Kaszę opłukujemy, gotujemy z odrobiną soli, kiedy zmięknie, odcedzamy i studzimy (można to zrobić dzień wcześniej). Twaróg rozgniatamy widelcem, dodajemy do niego jajko oraz mąkę. Stolnicę podsypujemy mąką, z ciasta rolujemy jeden długi wałek, nożem kroimy kilku centymetrowe kluski. W garnku gotujemy lekko osoloną wodę, porcję klusek dzielimy na 2-3 części, w zależności od wielkości garnka, gotujemy leniwe ok. 3 minut od momentu, kiedy wypłyną na powierzchnię podczas gotowania. Odcedzamy, polewamy jogurtem i dodajemy ulubione owoce.
Smacznego!
Gluten-Free Version
(Energy value of the dumplings alone: 195 kcal per 100 g)
- 100 g dry millet groats
- 250 g low-fat white cheese
- 70 g potato flour
- 1 egg
- A pinch of salt
- 10 g xylitol/erythritol
Gluten Version
(Energy value of the dumplings alone: 155 kcal per 100 g)
- 250 g low-fat white cheese
- 60 g spelt flour
- 1 egg
- A pinch of salt
- 10 g xylitol/erythritol
- Toppings: Yogurt and your favorite fruit
Rinse the millet, cook it with a bit of salt until soft, then drain and let it cool (you can do this a day in advance). Mash the cheese with a fork, then mix it with the egg and flour. Lightly flour your work surface, roll the dough into a long log, and cut it into a few-centimeter-long dumplings using a knife. Boil lightly salted water in a pot. Divide the dumplings into 2–3 portions depending on the size of your pot. Cook the dumplings for about 3 minutes from the moment they rise to the surface. Drain them, top with yogurt and your favorite fruit.
Enjoy your meal!