Świąteczny Miodownik w Zdrowszej Wersji

Święta to czas, w którym nie chcemy liczyć każdej kalorii, ale coraz częściej szukamy zdrowszych wersji klasycznych wypieków. Miodownik to jedno z tych ciast, które kojarzy się z domem, spokojem i zapachem przypraw korzennych. Dobra wiadomość? Można przygotować go w wersji bardziej odżywczej, bez sztucznych słodzików, z naturalną słodyczą miodu, owoców i na mące orkiszowej. Ten przepis to idealny kompromis między tradycją a nowoczesnym podejściem do odżywiania - taki, który smakuje całej rodzinie.
Wartość energetyczna 1 porcji: 255 kcal (cały przepis to ok. 12 porcji)

Składniki:

- Mąka orkiszowa typ 630 (300 g)

- Miód naturalny (180 g)

- Masło (90 g)

- 2 jajka kurze (120 g)

- 2 łyżeczki sody oczyszczonej (10 g)

- 2 łyżeczki przyprawy do piernika (8 g)

- Szczypta soli

- Mleko 2% (400 ml)

- Budyń waniliowy bez cukru (80 g)

- Jogurt grecki naturalny (400 g)

- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

- Jabłka (500 g)

- 1 łyżeczka cynamonu

- 1 łyżka soku z cytryny

- Orzechy włoskie (40g)

Przygotowanie:

Do garnka wkładamy masło oraz miód i podgrzewamy je na małym ogniu, cały czas mieszając, aż składniki całkowicie się połączą. Zdejmujemy garnek z palnika i odstawiamy masę do lekkiego przestudzenia. Do letniej masy dodajemy jajka i dokładnie mieszamy trzepaczką lub łyżką, aż składniki się połączą. Do dużej miski wsypujemy mąkę orkiszową, sodę oczyszczoną, przyprawę do piernika oraz szczyptę soli, a następnie mieszamy suche składniki. Do miski wlewamy przygotowaną wcześniej masę miodową i wyrabiamy ciasto do uzyskania jednolitej, miękkiej konsystencji. Gotowe ciasto dzielimy na trzy równe części i każdą z nich cienko rozwałkowujemy na papierze do pieczenia, dopasowując do wielkości formy. Piekarnik nagrzewamy do 170°C. Każdą część pieczemy osobno przez około 8-10 minut, aż delikatnie się zarumieni. Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do całkowitego ostudzenia.

Jabłka myjemy, obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Przekładamy je do garnka, dodajemy cynamon oraz sok z cytryny i gotujemy na małym ogniu przez około 10-12 minut, mieszając, aż jabłka zmiękną i odparuje nadmiar soku. Gotową masę jabłkową odstawiamy do ostudzenia. Do małej miseczki odlewamy niewielką ilość mleka i dokładnie mieszamy je z proszkiem budyniowym, aż masa będzie gładka. Pozostałe mleko zagotowujemy w garnku, a następnie wlewamy rozmieszany budyń, energicznie mieszając, aż masa zgęstnieje. Zdejmujemy budyń z ognia i pozostawiamy go do całkowitego wystudzenia. Do miski przekładamy jogurt grecki, dodajemy miód oraz ekstrakt waniliowy, a następnie dodajemy ostudzony budyń. Całość miksujemy krótko, tylko do uzyskania gładkiego, kremowego kremu.

Na dno formy wykładamy pierwszą część ciasta i rozsmarowujemy połowę kremu. Następnie wykładamy całą warstwę jabłek i przykrywamy drugą częścią ciasta. Następnie rozprowadzamy pozostały krem i całość przykrywamy trzecią częścią. Wierzch ciasta smarujemy cienką warstwą miodu i posypujemy posiekanymi orzechami.

Gotowy miodownik przykrywamy i wkładamy do lodówki na minimum 6-8 godzin, a najlepiej na całą noc, aby ciasto zmiękło i dobrze połączyło się z kremem.

Smacznego!

Zobacz inne przepisy

Zobacz wszystkie