
- Mąka orkiszowa typ 630 (300 g)
- Miód naturalny (180 g)
- Masło (90 g)
- 2 jajka kurze (120 g)
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej (10 g)
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika (8 g)
- Szczypta soli
- Mleko 2% (400 ml)
- Budyń waniliowy bez cukru (80 g)
- Jogurt grecki naturalny (400 g)
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- Jabłka (500 g)
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżka soku z cytryny
- Orzechy włoskie (40g)
Do garnka wkładamy masło oraz miód i podgrzewamy je na małym ogniu, cały czas mieszając, aż składniki całkowicie się połączą. Zdejmujemy garnek z palnika i odstawiamy masę do lekkiego przestudzenia. Do letniej masy dodajemy jajka i dokładnie mieszamy trzepaczką lub łyżką, aż składniki się połączą. Do dużej miski wsypujemy mąkę orkiszową, sodę oczyszczoną, przyprawę do piernika oraz szczyptę soli, a następnie mieszamy suche składniki. Do miski wlewamy przygotowaną wcześniej masę miodową i wyrabiamy ciasto do uzyskania jednolitej, miękkiej konsystencji. Gotowe ciasto dzielimy na trzy równe części i każdą z nich cienko rozwałkowujemy na papierze do pieczenia, dopasowując do wielkości formy. Piekarnik nagrzewamy do 170°C. Każdą część pieczemy osobno przez około 8-10 minut, aż delikatnie się zarumieni. Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do całkowitego ostudzenia.
Jabłka myjemy, obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Przekładamy je do garnka, dodajemy cynamon oraz sok z cytryny i gotujemy na małym ogniu przez około 10-12 minut, mieszając, aż jabłka zmiękną i odparuje nadmiar soku. Gotową masę jabłkową odstawiamy do ostudzenia. Do małej miseczki odlewamy niewielką ilość mleka i dokładnie mieszamy je z proszkiem budyniowym, aż masa będzie gładka. Pozostałe mleko zagotowujemy w garnku, a następnie wlewamy rozmieszany budyń, energicznie mieszając, aż masa zgęstnieje. Zdejmujemy budyń z ognia i pozostawiamy go do całkowitego wystudzenia. Do miski przekładamy jogurt grecki, dodajemy miód oraz ekstrakt waniliowy, a następnie dodajemy ostudzony budyń. Całość miksujemy krótko, tylko do uzyskania gładkiego, kremowego kremu.
Na dno formy wykładamy pierwszą część ciasta i rozsmarowujemy połowę kremu. Następnie wykładamy całą warstwę jabłek i przykrywamy drugą częścią ciasta. Następnie rozprowadzamy pozostały krem i całość przykrywamy trzecią częścią. Wierzch ciasta smarujemy cienką warstwą miodu i posypujemy posiekanymi orzechami.
Gotowy miodownik przykrywamy i wkładamy do lodówki na minimum 6-8 godzin, a najlepiej na całą noc, aby ciasto zmiękło i dobrze połączyło się z kremem.