
- 125g świeżego filetu z łososia bez skóry
- 1 jajko
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka posiekanego kopru
- 1 szczypta soli i pieprzu
- 2 łyżki bułki tartej
- 200g ziemniaków
- 150g brukselki
Ziemniaki gotujemy do miękkości a brukselkę na parze lub w wodzie ok. 6–8 min. Następnie łososia siekamy drobno nożem. Jajko roztrzepujemy w misce i doprawiamy szczyptą soli oraz pieprzu. Formujemy kotlet z łososia i obtaczamy go delikatnie najpierw w jajku a następnie w bułce tartej. Smażymy na patelni z łyżeczką oliwy z oliwek ok. 2-3 minut z każdej strony, aż do zarumienienia się panierki (możemy także włożyć kotleta do Air Fryer). Gdy kotlet będzie gotowy wykładamy go na talerz wraz z ziemniakami i brukselką a następnie posypujemy wszystko łyżeczką posiekanego kopru.
Smacznego!