Kotleciki z siekanego łososia z ziemniakami i brukselką

Jesień to idealny czas by siegnąć po sezonowe warzywa a w tym właśnie brukselkę - bogatą w witaminę C i przeciwutleniacze. W połączeniu z łososiem bogatym w zdrowe tłuszcze Omega-3 i ziemniakami, które mają dużą zawartość węglowodanów, magnezu i potasu stworzymy idealny, sycący i pożywny jesienny obiad, który koniecznie musisz spróbować !
Wartość energetyczna porcji: 615 kcal

Składniki:

- 125g świeżego filetu z łososia bez skóry

- 1 jajko

- 1 łyżeczka oliwy z oliwek

- 1 łyżeczka posiekanego kopru

- 1 szczypta soli i pieprzu

- 2 łyżki bułki tartej

- 200g ziemniaków

- 150g brukselki

Przygotowanie:

Ziemniaki gotujemy do miękkości a brukselkę na parze lub w wodzie ok. 6–8 min. Następnie łososia siekamy drobno nożem. Jajko roztrzepujemy w misce i doprawiamy szczyptą soli oraz pieprzu. Formujemy kotlet z łososia i obtaczamy go delikatnie najpierw w jajku a następnie w bułce tartej. Smażymy na patelni z łyżeczką oliwy z oliwek ok. 2-3 minut z każdej strony, aż do zarumienienia się panierki (możemy także włożyć kotleta do Air Fryer). Gdy kotlet będzie gotowy wykładamy go na talerz wraz z ziemniakami i brukselką a następnie posypujemy wszystko łyżeczką posiekanego kopru.

Smacznego!

Zobacz inne przepisy

Zobacz wszystkie