- 100 g mąki bezglutenowej na racuchy
- 1 jajko
- 1/2 szklanka kefiru 2% tłuszczu
- 5 g proszku do pieczenia bez glutenu
- 1 jabłko
- 50 g borówek
- 30 g malin
- 5 ml syropu klonowego
- 5 ml oleju rzepakowego
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
Zaczynamy od obrania jabłka. Następnie trzemy je na tarce lub kroimy w drobną kosteczkę. W misce łączymy ze sobą suche składniki: mąkę bezglutenową na racuchy oraz proszek do pieczenia. Dodajemy do nich jajko i kefir. Ubijamy ciasto za pomocą trzepaczki lub miksera. Ciasto powinno mieć konsystencje gęstej śmietany. Następnie dodajemy do niego pokrojone lub starte na tarce jabłko i mieszamy ciasto łyżką. Na patelni rozgrzewamy odrobinkę oleju rzepakowego. Gdy patelnia się rozgrzeje, chochelką lub łyżką nabieramy niewielkie porcje ciasta. Racuchy bezglutenowe smażymy na małych ogniu aż do zrumienienia. Gdy będą gotowe, wykładamy je na talerz, polewamy 4 łyżkami jogurtu naturalnego oraz syropem klonowym, następnie posypujemy malinami i borówkami.
Smacznego :)