Racuchy bezglutenowe z jabłkiem

Puszyste, delikatne placuszki, które przypominają smaki z dzieciństwa. Dziś także w wersji bezglutenowej. Sam/sama zrób i się przekonaj :)
Wartość energetyczna 2 porcji: 342 kcal

SKŁADNIKI:

- 100 g mąki bezglutenowej na racuchy

- 1 jajko

- 1/2 szklanka kefiru 2% tłuszczu

- 5 g proszku do pieczenia bez glutenu

- 1 jabłko

- 50 g borówek

- 30 g malin

- 5 ml syropu klonowego

- 5 ml oleju rzepakowego

- 4 łyżki jogurtu naturalnego

PRZYGOTOWANIE:

Zaczynamy od obrania jabłka. Następnie trzemy je na tarce lub kroimy w drobną kosteczkę. W misce łączymy ze sobą suche składniki: mąkę bezglutenową na racuchy oraz proszek do pieczenia. Dodajemy do nich jajko i kefir. Ubijamy ciasto za pomocą trzepaczki lub miksera. Ciasto powinno mieć konsystencje gęstej śmietany. Następnie dodajemy do niego pokrojone lub starte na tarce jabłko i mieszamy ciasto łyżką. Na patelni rozgrzewamy odrobinkę oleju rzepakowego. Gdy patelnia się rozgrzeje, chochelką lub łyżką nabieramy niewielkie porcje ciasta. Racuchy bezglutenowe smażymy na małych ogniu aż do zrumienienia. Gdy będą gotowe, wykładamy je na talerz, polewamy 4 łyżkami jogurtu naturalnego oraz syropem klonowym, następnie posypujemy malinami i borówkami.

Smacznego :)

Zobacz inne przepisy

Zobacz wszystkie