- 100 g mąki bezglutenowej na racuchy
- 1 jajko
- 1/2 szklanka kefiru 2% tłuszczu
- 5 g proszku do pieczenia bez glutenu
- 1 jabłko
- 50 g borówek
- 30 g malin
- 5 ml syropu klonowego
- 5 ml oleju rzepakowego
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
Zaczynamy od obrania jabłka. Następnie trzemy je na tarce lub kroimy w drobną kosteczkę. W misce łączymy ze sobą suche składniki: mąkę bezglutenową na racuchy oraz proszek do pieczenia. Dodajemy do nich jajko i kefir. Ubijamy ciasto za pomocą trzepaczki lub miksera. Ciasto powinno mieć konsystencje gęstej śmietany. Następnie dodajemy do niego pokrojone lub starte na tarce jabłko i mieszamy ciasto łyżką. Na patelni rozgrzewamy odrobinkę oleju rzepakowego. Gdy patelnia się rozgrzeje, chochelką lub łyżką nabieramy niewielkie porcje ciasta. Racuchy bezglutenowe smażymy na małych ogniu aż do zrumienienia. Gdy będą gotowe, wykładamy je na talerz, polewamy 4 łyżkami jogurtu naturalnego oraz syropem klonowym, następnie posypujemy malinami i borówkami.
Smacznego :)
- 100 g gluten-free pancake flour
- 1 egg
- 1/2 cup kefir (2% fat)
- 5 g gluten-free baking powder
- 1 apple
- 50 g blueberries
- 30 g raspberries
- 5 ml maple syrup
- 5 ml rapeseed oil
- 4 tablespoons of natural yogurt
Start by peeling the apple. Then grate it or chop it into small cubes. In a bowl, mix the dry ingredients: gluten-free pancake flour and baking powder. Add the egg and kefir. Beat the batter using a whisk or mixer. The consistency should resemble thick cream. Then add the grated or chopped apple and stir with a spoon. Heat a small amount of rapeseed oil in a frying pan. Once the pan is hot, scoop small portions of the batter using a ladle or spoon. Cook the gluten-free pancakes on low heat until golden brown. When ready, place them on a plate, top with 4 tablespoons of natural yogurt and maple syrup, then sprinkle with raspberries and blueberries.
Enjoy your meal!