Sałatka z makaronem z cukinii i brokułami/Zucchini Noodle and Broccoli Salad

Wypróbuj przepis na szybką w przygotowaniu i pełną witamin sałatkę!
Kto powiedział, że sałatki muszą być monotonne i nudne? Wypróbuj ten przepis, a na pewno zmienisz zdanie :) Wartość energetyczna porcji wynosi 390 kcal.

SKŁADNIKI:

- 1/2 awokado (65g)

- 1 jajo kurze (55g)

- 1/2 cukinii (150g)

- 1/3 brokuła (170g)

- 1 łyżeczka koperku

Sos vinegret:

- ząbek czosnku

- pieprz

- sól

- 1 łyżka oliwy z oliwek (10ml)

- 1/2 łyżeczki miodu (5ml)

- 1 łyżeczka soku z cytryny

PRZYGOTOWANIE:

Cukinię i brokuły dokładnie myjemy. Cukinię kroimy w cienkie paseczki tak, aby przypominały one makaron (najlepiej użyć krajalnicy do warzyw). Brokuł gotujemy w lekko osolonej wodzie do na pół twardo, odcedzamy, kroimy na mniejsze kawałki. Jajko gotujemy na twardo (7-8 minut od czasu wrzenia wody) i kroimy w kostkę. Połowę awokado kroimy w dużą kostkę/plastry.
Sos vinegret: ząbek czosnku przeciskamy przez praskę, dodajemy sól, pieprz, miód, oliwę z oliwek i sok z cytryny i mieszamy.
Łączymy wszystkie składniki ze sobą, polewamy sosem i dodajemy drobno posiekany koperek.

Smacznego!

ENG:

Try this quick and vitamin-packed salad recipe! Who said salads have to be boring and bland? Try this recipe and you’ll definitely change your mind :)
Energy value of the portion: 390 kcal

INGREDIENTS:

• 1/2 avocado (65g)

• 1 chicken egg (55g)

• 1/2 zucchini (150g)

• 1/3 broccoli (170g)

• 1 teaspoon fresh dill

Vinaigrette dressing:

• 1 clove garlic

• Pepper

• Salt

• 1 tablespoon of olive oil (10ml)

• 1/2 teaspoon of honey (5ml)

• 1 teaspoon of lemon juice

PREPARATION:

Wash the zucchini and broccoli thoroughly. Cut the zucchini into thin strips resembling noodles (a vegetable spiralizer works best). Boil the broccoli in lightly salted water until it’s semi-soft, then drain and cut into smaller pieces. Hard-boil the egg (7–8 minutes after the water starts boiling), then dice it. Cut half of the avocado into large cubes or slices. For the vinaigrette: crush the garlic clove, then mix it with salt, pepper, honey, olive oil, and lemon juice. Combine all ingredients in a bowl, drizzle with the dressing, and top with finely chopped dill.

Enjoy your meal!

Zobacz inne przepisy

Zobacz wszystkie