- 1/2 awokado (65g)
- 1 jajo kurze (55g)
- 1/2 cukinii (150g)
- 1/3 brokuła (170g)
- 1 łyżeczka koperku
Sos vinegret:
- ząbek czosnku
- pieprz
- sól
- 1 łyżka oliwy z oliwek (10ml)
- 1/2 łyżeczki miodu (5ml)
- 1 łyżeczka soku z cytryny
Cukinię i brokuły dokładnie myjemy. Cukinię kroimy w cienkie paseczki tak, aby przypominały one makaron (najlepiej użyć krajalnicy do warzyw). Brokuł gotujemy w lekko osolonej wodzie do na pół twardo, odcedzamy, kroimy na mniejsze kawałki. Jajko gotujemy na twardo (7-8 minut od czasu wrzenia wody) i kroimy w kostkę. Połowę awokado kroimy w dużą kostkę/plastry.
Sos vinegret: ząbek czosnku przeciskamy przez praskę, dodajemy sól, pieprz, miód, oliwę z oliwek i sok z cytryny i mieszamy.
Łączymy wszystkie składniki ze sobą, polewamy sosem i dodajemy drobno posiekany koperek.
Smacznego!