Sałatka z makaronem z cukinii i brokułami

Wypróbuj przepis na szybką w przygotowaniu i pełną witamin sałatkę!
Kto powiedział, że sałatki muszą być monotonne i nudne? Wypróbuj ten przepis, a na pewno zmienisz zdanie :) Wartość energetyczna porcji wynosi 390 kcal.

SKŁADNIKI:

- 1/2 awokado (65g)

- 1 jajo kurze (55g)

- 1/2 cukinii (150g)

- 1/3 brokuła (170g)

- 1 łyżeczka koperku

Sos vinegret:

- ząbek czosnku

- pieprz

- sól

- 1 łyżka oliwy z oliwek (10ml)

- 1/2 łyżeczki miodu (5ml)

- 1 łyżeczka soku z cytryny

PRZYGOTOWANIE:

Cukinię i brokuły dokładnie myjemy. Cukinię kroimy w cienkie paseczki tak, aby przypominały one makaron (najlepiej użyć krajalnicy do warzyw). Brokuł gotujemy w lekko osolonej wodzie do na pół twardo, odcedzamy, kroimy na mniejsze kawałki. Jajko gotujemy na twardo (7-8 minut od czasu wrzenia wody) i kroimy w kostkę. Połowę awokado kroimy w dużą kostkę/plastry.
Sos vinegret: ząbek czosnku przeciskamy przez praskę, dodajemy sól, pieprz, miód, oliwę z oliwek i sok z cytryny i mieszamy.
Łączymy wszystkie składniki ze sobą, polewamy sosem i dodajemy drobno posiekany koperek.

Smacznego!

Zobacz inne przepisy

Zobacz wszystkie