- 200 g młodych ziemniaczków
- 80 g śledzia w oleju
- 40 g cebuli
- 120 g ogórków kiszonych
- 5 ml oliwy z oliwek/oleju rzepakowego do sałatek
- szczypta soli, pieprzu i odrobina octu winnego
Ziemniaki oskrobujemy, gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy i pozostawiamy do ostudzenia. Cebulę obieramy, kroimy w pióra, przekładamy do miseczki, zalewamy wrzątkiem odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie odcedzamy, odstawiamy do ostudzenia (ten zabieg spowoduje, że cebula nie będzie taka ostra).Ziemniaki kroimy na pół, ogórki kroimy w kosteczkę, dodajemy cebulkę. Dodajemy śledzie odsączone z oleju pokrojone w cienkie paski/kostkę. Całość skrapiamy oliwą , octem winnym, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Dekorujemy zieleniną i mamy to!
Smacznego!