- 200 g młodych ziemniaczków
- 80 g śledzia w oleju
- 40 g cebuli
- 120 g ogórków kiszonych
- 5 ml oliwy z oliwek/oleju rzepakowego do sałatek
- szczypta soli, pieprzu i odrobina octu winnego
Ziemniaki oskrobujemy, gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy i pozostawiamy do ostudzenia. Cebulę obieramy, kroimy w pióra, przekładamy do miseczki, zalewamy wrzątkiem odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie odcedzamy, odstawiamy do ostudzenia (ten zabieg spowoduje, że cebula nie będzie taka ostra).Ziemniaki kroimy na pół, ogórki kroimy w kosteczkę, dodajemy cebulkę. Dodajemy śledzie odsączone z oleju pokrojone w cienkie paski/kostkę. Całość skrapiamy oliwą , octem winnym, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Dekorujemy zieleniną i mamy to!
Smacznego!
- 200g potatoes
- 80g herring in oil
- 40g onion
- 120g pickled cucumbers
- 5 ml olive oil/rapeseed oil for salads
- A pinch of salt, pepper, and a little bit of wine vinegar
Preparation:
Peel the potatoes, cook them in salted water until soft. Drain and let them cool. Peel the onion, cut it into feathers, place it in a bowl, and pour boiling water over it. Leave it for 10 minutes. After that, drain the water and let the onion cool. Cut the potatoes in half, chop the cucumbers into small cubes, and add the onion. Add the herring, drained from oil, and cut it into thin strips or cubes. Drizzle with olive oil, wine vinegar, season with salt and pepper, and mix. Decorate with greens, and it's ready to serve!
Enjoy your meal!