Sałatka ziemniaczana ze śledziem/Potato Salad with Herring

Ta sałatka zachęci wszystkich niejadków śledzia! Koniecznie sprawdź!
Dziś sałatka z mocno niedocenianym, a jakże wartościowym śledziem w towarzystwie ziemniaków, cebulki i kiszonego ogórka! Ryba ta zawiera witaminę D3, E i A, a także witaminy z grupy, kwasy Omega-3, a nawet 5g kreatyny w 500g! Także naprawdę warto się skusić.
Wartość energetyczna sałatki to: 385 kcal  

SKŁADNIKI:

- 200 g młodych ziemniaczków

- 80 g śledzia w oleju

- 40 g cebuli

- 120 g ogórków kiszonych

- 5 ml oliwy z oliwek/oleju rzepakowego do sałatek

- szczypta soli, pieprzu i odrobina octu winnego

PRZYGOTOWANIE:

Ziemniaki oskrobujemy, gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy i pozostawiamy do ostudzenia.
Cebulę obieramy, kroimy w pióra, przekładamy do miseczki, zalewamy wrzątkiem odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie odcedzamy, odstawiamy do ostudzenia (ten zabieg spowoduje, że cebula nie będzie taka ostra).Ziemniaki kroimy na pół, ogórki kroimy w kosteczkę, dodajemy cebulkę. Dodajemy śledzie odsączone z oleju  pokrojone w cienkie paski/kostkę. Całość skrapiamy oliwą , octem winnym, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Dekorujemy zieleniną i mamy to!

Smacznego!

ENG:

This salad will convince all the herring skeptics! You definitely have to try it! Today’s salad features the much underrated, yet incredibly valuable herring, paired with potatoes, onions, and pickled cucumbers. This fish is rich in vitamin D3, E, and A, as well as B vitamins, Omega-3 fatty acids, and even 5g of creatine per 500g! So it’s definitely worth giving it a try.
Energy value of the portion: 385 kcal

INGREDIENTS:

- 200g potatoes

- 80g herring in oil

- 40g onion

- 120g pickled cucumbers

- 5 ml olive oil/rapeseed oil for salads

- A pinch of salt, pepper, and a little bit of wine vinegar

Preparation:

Peel the potatoes, cook them in salted water until soft. Drain and let them cool. Peel the onion, cut it into feathers, place it in a bowl, and pour boiling water over it. Leave it for 10 minutes. After that, drain the water and let the onion cool. Cut the potatoes in half, chop the cucumbers into small cubes, and add the onion. Add the herring, drained from oil, and cut it into thin strips or cubes. Drizzle with olive oil, wine vinegar, season with salt and pepper, and mix. Decorate with greens, and it's ready to serve!

Enjoy your meal!

Zobacz inne przepisy

Zobacz wszystkie