- 50g makaronu gryczanego
- 100g mięsa mielonego z indyka
- 3g czosnku
- 40g cebuli
- 50g marchewki
- 50g papryki czerwonej
- 10 g koncentratu pomidorowego
- 150g passaty pomidorowej
- 10g parmezanu wiórki
- przyprawy: pieprz, sól himalajska, zioła prowansalskie, papryka czerwona słodka, ostra, ewentualnie wędzona, świeża bazylia
- 5 g oleju rzepakowego
Cebulę, czosnek drobno posiekać i zeszklić na oleju. Dodać wcześniej obraną, startą marchewkę, paprykę i mielone mięso. Doprawić. Podsmażać do zarumienienia. Dodać koncentrat, wymieszać. Podlać niewielką ilością wody, a następnie wrzucić pozostałe składniki: pomidory krojone z puszki/passatę pomidorową.
Całość dokładnie wymieszać, zredukować moc palnika i gotować pod przykryciem przez ok. 10 minut. W międzyczasie ugotować makaron wg przepisu na opakowaniu, odcedzić, wrzucić do sosu i wymieszać. Posypać z wierzchu parmezanem i bazylią. Gotowe.
Smacznego!
– 50g buckwheat pasta
– 100g ground turkey
– 3g garlic
– 40g onion
– 50g carrot
– 50g red pepper
– 10g tomato concentrate
– 150g tomato passata
– 10g grated Parmesan
– spices: Pepper, Himalayan salt, herbes de Provence, sweet paprika, hot or smoked paprika,
fresh basil
– 5g rapeseed oil
Finely chop the onion and garlic and sauté them in oil until translucent. Add peeled, grated carrot, diced pepper, and ground turkey. Season with spices. Fry until browned. Add the tomato concentrate and stir. Add a small amount of water, then add the remaining ingredients: canned chopped tomatoes or tomato passata. Mix everything well, reduce the heat, and simmer covered for about 10 minutes. Meanwhile, cook the pasta according to package instructions, drain it, then add it to the sauce and mix. Sprinkle with Parmesan and fresh basil. Done.
Enjoy your meal!