Spaghetti bolońskie z wersji bezglutenowej

Sprawdź przepis na przepyszne spaghetti bez glutenu!

Dziś przychodzę do Was z propozycją obiadową na FIT wersję spaghetti bolońskiego, nie tylko dla sportowców, ale także diabetyków i osób z nietolerancją na gluten 😊

Ponieważ:
- zamiast makaronu pszennego użyłam gryczanego, który nie zawiera glutenu, ma niższy IG oraz więcej błonnika i białka;
- zamiast mięsa wołowego, użyłam mięsa z indyka, które ma znacznie mniej tłuszczu i wspaniale się sprawdzi jako posiłek po treningu, by szybciej zregenerować nasze mięśnie.

Wartość energetyczna 1 porcji: około 500 kcal:

Głodni przepisu? No to lecimy:

SKŁADNIKI na 1 porcję:

- 50g makaronu gryczanego
- 100g mięsa mielonego z indyka
- 3g czosnku
- 40g cebuli
- 50g marchewki
- 50g papryki czerwonej
- 10 g koncentratu pomidorowego
- 150g passaty pomidorowej
- 10g parmezanu wiórki
- przyprawy: pieprz, sól himalajska, zioła prowansalskie, papryka czerwona słodka, ostra, ewentualnie wędzona, świeża bazylia
- 5 g oleju rzepakowego 

PRZYGOTOWANIE:

Cebulę, czosnek drobno posiekać i zeszklić na oleju. Dodać wcześniej obraną, startą marchewkę, paprykę i mielone mięso. Doprawić. Podsmażać do zarumienienia. Dodać koncentrat, wymieszać. Podlać niewielką ilością wody, a następnie wrzucić pozostałe składniki: pomidory krojone z puszki/passatę pomidorową.
Całość dokładnie wymieszać, zredukować moc palnika i gotować pod przykryciem przez ok. 10 minut. W międzyczasie ugotować makaron wg przepisu na opakowaniu, odcedzić, wrzucić do sosu i wymieszać. Posypać z wierzchu parmezanem i bazylią. Gotowe. 

Smacznego!

Zobacz inne przepisy

Zobacz wszystkie