Włoska zupa pomidorowa z krewetkami, parmezanem i grzanką

Masz ochotę na włoskie smaki? Spróbuj przepisu na tę włoską zupę pomidorową z krewetkami! Pyszna, zdrowa i sycąca!
Wartość energetyczna jednej porcji: 259 kcal

Składniki (na 2 porcje):

Na zupę:

1 łyżka oliwy z oliwek

1/2 średniej cebuli

1 ząbek czosnku

400 g pomidorów z puszki (mogą być też świeże, sparzone i obrane)

1/2 łyżki koncentratu pomidorowego

250 ml bulionu warzywnego

Przyprawy: sól, pieprz, szczypta chili, szczypta słodkiej papryki

kilka listków świeżej pietruszki

1 łyżka parmezanu

Krewetki:

120 g surowych, obranych krewetek (najlepiej tygrysie - ok. 10 sztuk)

1 łyżeczka oliwy z oliwek

1 ząbek czosnku

Przyprawy: sól, pieprz, sok z 1/2 cytryny

Grzanka:

2 kromki bagietki

1 ząbek czosnku

1 łyżeczka oliwy z oliwek

PRZYGOTOWANIE

Przygotowanie zupy:

W dużym garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek. Następnie podsmażamy pokrojoną cebulę na średnim ogniu, aż się zeszkli. Dodajemy czosnek i smażymy jeszcze minutę. Następnie wrzucamy pomidory, koncentrat, bulion oraz przyprawy. Gotujemy na średnim ogniu ok. 15–20 minut. Po ugotowaniu blendujemy zupę na gładki krem oraz doprawiamy do smaku solą, pieprzem i chili/słodką papryką.

Przygotowanie Krewetek:

Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, dodajemy czosnek i po chwili krewetki. Smażymy 1-2 minuty (nie mieszkając ich!) Po tym czasie skrapiamy sokiem z cytryny i doprawiamy solą oraz pieprzem. Mieszamy.

Przygotowanie grzanek i podanie:

Kromki bagietki skrapiamy oliwą z oliwek i opiekamy na suchej patelni bądź w air fryer (190 stopni 4-5 minut). Po wyjęciu nacieramy je czosnkiem. Do głębokich talerzy nalewamy gorącą zupę. Na wierzchu układamy kilka krewetek. Posypujemy tartym parmezanem i pietruszką. Obok podajemy chrupiącą grzankę.

Smacznego!

Zobacz inne przepisy

Zobacz wszystkie