
- 1 jajko kurze
- 50 ml mleka (1/4 szklanki)
- 30g mąki orkiszowej (2 łyżki)
- 1 łyżeczka masła
- 5 g erytrytolu
- Szczypta soli
- 50g twarogu chudego (1/4 kostki)
- 50g skyru waniliowego (1/3 kubeczka)
- Garść borówek (50g)
- Kilka listków świeżej mięty (opcjonalnie)
W misce roztrzepujemy jajko i dodajemy do niego mleko, słodziwo, sól i mąkę. Wszystko razem miksujemy na gładką masę. Rozsmarowujemy masło na patelni (najlepiej żeliwnej lub z opcją pieczenia w piekarniku). Wkładamy do AF na 190 stopni i pieczemy 10-11 minut. Opcja z piekarnikiem: Rozgrzewamy piekarnik na 220 stopni (ghrzanie góra-dół) i pieczemy około 15 minut, aż naleśnik urośnie i zarumieni się na brzegach.
W czasie pieczenia przygotowujemyt sos: mieszamy ze sobą skyr waniliowy i twaróg (do uzyskania gładkiej konsystencji). Upieczonego naleśnika wyjmujemy z AF lub piekarnika i układamy na talerzu. Na jego środek wykładamy gotowy sos twarogowy i posypujemy borówkami. Na koniec dekorujemy listkami świeżej mięty (opcjonalnie).
Smacznego !