Gulasz z indyka z ryżem

Czasem najprostsze potrawy smakują najlepiej – zwłaszcza gdy łączą w sobie delikatne mięso i aromatyczny sos. Ten lekki gulasz z indykiem i ryżem to pełnowartościowy posiłek, który syci i idealnie sprawdzi się jako prosty i szybki w przygotowaniu obiad.
Wartość energetyczna porcji: 440kcal

Składniki:

- 1/2 woreczka ryżu (50g)

- 120g piersi z indyka

- 1/2 cebuli (50g)

- 1/2 czerwonej papryki (115g)

- 1 marchew (45g)

- 1 łyżeczka oliwy z oliwek (5g)

- 1/2 szklanki przecieru pomidorowego (120g)

- 1 ząbek czosnku (3g)

+ przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie, papryka słodka/ostra

Sposób przygotowania:

Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Indyka kroimy w kostkę, doprawiamy solą, pieprzem i słodką/ostrą papryką. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i podsmażamy mięso przez 3-4 minuty. Następnie dodajemy posiekaną cebulę, czosnek, paprykę i startą marchew. Podsmażamy kolejne 3 minuty. Wlewamy przecier pomidorowy (jeśli sos jest zbyt gęsty możemy dodać odrobinę wody), doprawiamy ziołami prowansalskimi i dusimy całość pod przykryciem 10 minut, aż mięso i warzywa będą miękkie. Podajemy z ugotowanym ryżem.

Smacznego!

Zobacz inne przepisy

Zobacz wszystkie