
- 1/2 woreczka ryżu (50g)
- 120g piersi z indyka
- 1/2 cebuli (50g)
- 1/2 czerwonej papryki (115g)
- 1 marchew (45g)
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek (5g)
- 1/2 szklanki przecieru pomidorowego (120g)
- 1 ząbek czosnku (3g)
+ przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie, papryka słodka/ostra
Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Indyka kroimy w kostkę, doprawiamy solą, pieprzem i słodką/ostrą papryką. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i podsmażamy mięso przez 3-4 minuty. Następnie dodajemy posiekaną cebulę, czosnek, paprykę i startą marchew. Podsmażamy kolejne 3 minuty. Wlewamy przecier pomidorowy (jeśli sos jest zbyt gęsty możemy dodać odrobinę wody), doprawiamy ziołami prowansalskimi i dusimy całość pod przykryciem 10 minut, aż mięso i warzywa będą miękkie. Podajemy z ugotowanym ryżem.
Smacznego!