Orzeźwiająca sałatka grecka z chlebem migdałowym

Oto przepis na pyszną, lekką i łatwą w przygotowaniu sałatkę grecką z chlebem migdałowym!
Wartość energetyczna porcji: 322 kcal
Cały chleb ma 1630 kcal (w porcji jest 1/10 kromek)

SKŁADNIKI:

- 2 plastry ser feta (30g)

- 8 sztuk zielonych oliwek (24g)

- 10 sztuk pomidorków koktajlowych (200g)

- 1/2 sztuki ogórka zielonego (90g)

- 1/3 sztuki czerwonej cebuli (33g)

- 4 liście bazylii

Chleb migdałowy:

- mąka migdałowa 150g

- masło 60g

- 4 sztuki jaja kurze

- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

- Szczypta soli

PRZYGOTOWANIE:

Ser typu feta i oliwki kroimy na kawałkami. Ogórek, pomidorki i cebulę czerwoną myjemy i kroimy. Mieszamy wszystko ze sobą i dodajemy świeżą bazylię.

Chleb migdałowy:

Mąkę, sól i proszek do pieczenia mieszamy w jednej misce. Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywno w szklanym naczyniu. Do miski z mąką dodajemy żółtka oraz rozpuszczone w rondelku ciepłe masło (nie gorące). Mieszamy całość mikserem. Następnie mieszamy delikatnie ubite białka. Ciasto przekładamy do foremki, której nie trzeba niczym smarować. Pieczemy w piekarniku w  170 stopniach przez 30 minut.
Smacznego!

Zobacz inne przepisy

Zobacz wszystkie