- 2 plastry ser feta (30g)
- 8 sztuk zielonych oliwek (24g)
- 10 sztuk pomidorków koktajlowych (200g)
- 1/2 sztuki ogórka zielonego (90g)
- 1/3 sztuki czerwonej cebuli (33g)
- 4 liście bazylii
- mąka migdałowa 150g
- masło 60g
- 4 sztuki jaja kurze
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Szczypta soli
Ser typu feta i oliwki kroimy na kawałkami. Ogórek, pomidorki i cebulę czerwoną myjemy i kroimy. Mieszamy wszystko ze sobą i dodajemy świeżą bazylię.
Chleb migdałowy:
Mąkę, sól i proszek do pieczenia mieszamy w jednej misce. Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywno w szklanym naczyniu. Do miski z mąką dodajemy żółtka oraz rozpuszczone w rondelku ciepłe masło (nie gorące). Mieszamy całość mikserem. Następnie mieszamy delikatnie ubite białka. Ciasto przekładamy do foremki, której nie trzeba niczym smarować. Pieczemy w piekarniku w 170 stopniach przez 30 minut.
Smacznego!