Pieczony schabowy z ziemniakami i surówką z buraka/Baked Schnitzel with Potatoes and Beetroot Salad

Sprawdź najnowszy przepis na tradycyjnego schabowego, ale w wersji light!
Czy jest tu jakiś mięsożerca, który NIE lubi schabowych ? Który nie lubi panierowanych sznycli?
Nie sądzę 😎 A co byście powiedzieli na taki lżejszy, zdrowszy, o znacznie wyższej wartości odżywczej z dodatkiem sezonowych warzyw i owoców? Mam dla Was coś pysznego 😊 PIECZONY SZNYCEL Z INDYKA Z GOTOWANYMI ZIEMNIAKAMI I SURÓWKĄ Z BURACZKA 😀
Całość ma około 470 kcal🤤 Standardowa wersja z surówką i ziemniakami może mieć aż 900 kcal 😳

SKŁADNIKI:

- 150 g ziemniaków
- 100g sznycla z indyka 

Do namoczenia mięsa:
- 80g mleko 1,5 % tłuszczu
- 20g cebula
- 10g musztarda dijon
- 1g sól himalajska

Panierka:
- 35g białko jaja kurzego
- 10g płatki owsiane/otręby owsiane
- 15g mąka orkiszowa
- 10g płatki migdałowych
Surówka:
- 90g Burak pakowany próżniowo Bio (kto nie ma czasu na zabawę w świeże i gotowanie ich milion godzin 😅)
- 50g jabłko
- 5g olej rzepakowy uniwersalny
- 1g sól himalajska
- 1g pieprz
- ewentualnie odrobina soku z cytryny

PRZYGOTOWANIE:


Plastry indyka wkładamy do mleka z plastrami cebuli, solą i pieprzem na około 1.5h (najlepiej zrobić to dzień wcześniej). Wyjmujemy i osuszamy, rozbijamy mięso tłuczkiem, solimy, pieprzymy i smarujemy musztardą. Na talerz wysypujemy trochę mąki, a na drugim talerzu mieszamy otręby i płatki migdałów, w miseczce roztrzepujemy białka. Panierujemy mięso w mące, następnie w białku i otrębach/płatkach owsianych . Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni (termoobieg) na papierze do pieczenia przez 12-15 minut. W tym czasie gotujemy ziemniaki w osolonej wodzie.  Składniki na surówkę trzemy na tarce, mieszamy z olejem i przyprawami. Wyciągamy mięso z piekarnika, przekładamy razem z surówką i odcedzonymi ziemniakami na talerz 👌

Smacznego!

ENG:

Check out the latest recipe for a traditional schnitzel—but in a lighter version! Is there any meat lover out there who doesn’t like schnitzel? I don’t think so. Now, what would you say to a lighter, healthier version with a significantly higher nutritional value, plus some seasonal vegetables and fruits? I’ve got something delicious for you.
BAKED TURKEY SCHNITZEL WITH BOILED POTATOES AND BEETROOT SALAD
The whole meal has around: 470 kcal

The standard version with salad and potatoes can reach up to 900 kcal

INGREDIENTS:

- 150g potatoes

- 100g turkey schnitzel

To marinate the meat:

- 80g 1.5% fat milk

- 20g onion

- 10g Dijon mustard

- 1g Himalayan salt

Breading:

- 35g egg white

- 10g rolled oats or oat bran

- 15g spelt flour

- 10g almond flakes

Salad:

- 90g vacuum-packed organic beetroot (for those who don’t have time to cook fresh ones for a

million hours )

- 50g apple

- 5g universal rapeseed oil

- 1g Himalayan salt

- 1g pepper

Optional: a dash of lemon juice

PREPARATION:

Place turkey slices in milk with onion slices, salt, and pepper for about 1.5 hours (ideally, do this the day before). Remove and pat dry, tenderize with a meat mallet, season with salt and pepper, and spread with mustard. Put some flour on one plate; on another, mix the oats and almond flakes; and beat the egg whites in a small bowl. Bread the meat in flour, then in egg whites, then in the oat/almond mixture. Bake in a preheated oven at 220°C (convection setting) on parchment paper for 12–15 minutes. Meanwhile, boil the potatoes in salted water. Grate the salad ingredients, mix with oil and spices. Take the meat out of the oven, serve with the salad and strained potatoes on a plate.

Enjoy your meal!

Zobacz inne przepisy

Zobacz wszystkie