Nie sądzę 😎
A co byście powiedzieli na taki lżejszy, zdrowszy, o znacznie wyższej wartości odżywczej z dodatkiem sezonowych warzyw i owoców?
Mam dla Was coś pysznego 😊
PIECZONY SZNYCEL Z INDYKA Z GOTOWANYMI ZIEMNIAKAMI I SURÓWKĄ Z BURACZKA 😀
Całość ma około 470 kcal🤤 Standardowa wersja z surówką i ziemniakami może mieć aż 900 kcal 😳
Głodni przepisu? No to lecimy:
- 150 g ziemniaków
- 100g sznycla z indyka
Do namoczenia mięsa:
- 80g mleko 1,5 % tłuszczu
- 20g cebula
- 10g musztarda dijon
- 1g sól himalajska
- 35g białko jaja kurzego
- 10g płatki owsiane/otręby owsiane
- 15g mąka orkiszowa
- 10g płatki migdałowych
- 90g Burak pakowany próżniowo Bio (kto nie ma czasu na zabawę w świeże i gotowanie ich milion godzin 😅)
- 50g jabłko
- 5g olej rzepakowy uniwersalny
- 1g sól himalajska
- 1g pieprz
- ewentualnie odrobina soku z cytryny
Plastry indyka wkładamy do mleka z plastrami cebuli, solą i pieprzem na około 1.5h (najlepiej zrobić to dzień wcześniej). Wyjmujemy i osuszamy, rozbijamy mięso tłuczkiem, solimy, pieprzymy i smarujemy musztardą. Na talerz wysypujemy trochę mąki, a na drugim talerzu mieszamy otręby i płatki migdałów, w miseczce roztrzepujemy białka. Panierujemy mięso w mące, następnie w białku i otrębach/płatkach owsianych . Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni (termoobieg) na papierze do pieczenia przez 12-15 minut. W tym czasie gotujemy ziemniaki w osolonej wodzie. Składniki na surówkę trzemy na tarce, mieszamy z olejem i przyprawami. Wyciągamy mięso z piekarnika, przekładamy razem z surówką i odcedzonymi ziemniakami na talerz 👌
Smacznego!