- 80g Łosoś, świeży
- 50g Ryż basmati/jaśminowy
- 60g Mango
- 60g Groszek zielony konserwowy
- 20g Cebula
- 30g Rzodkiewka
- 40g Awokado
- 10g Sos sojowy
Do smaku i dekoracji:
- 2g kolendra
- 5g sok z limonki
- 1g papryczka chili
- 1g pieprz
Piekarnik nastawiamy na 190 stopni, termoobieg. Ryż gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Łososia polewamy sosem sojowym, doprawiamy pieprzem, zawijamy w folię aluminiową, pieczemy w piekarniku przez 20 minut. W tym czasie kroimy rzodkiewkę, cebulkę, awokado i mango w dowolne kształty, groszek odcedzamy, myjemy pod zimną wodą. Układamy warzywa i mango do miseczki, Obok dodajemy ugotowany i odcedzony ryż, upieczonego łososia dekorujemy papryczką chilli, kolendrą i skrapiamy sokiem z limonki.
Smacznego!
- 80g fresh salmon
- 50g basmati or jasmine rice
- 60g mango
- 60g canned green peas
- 20g onion
- 30g radish
- 40g avocado
- 10ml soy sauce
For flavor and garnish:
- 2g turmenic
- 5g lime juice
- 1g chili pepper
- 1g black pepper
Preheat the oven to 190°C with a fan setting. Cook the rice according to the instructions on the package. Drizzle the salmon with soy sauce, season with pepper, wrap in aluminum foil, and bake in the oven for 20 minutes. Meanwhile, cut the radish, onion, avocado, and mango into your preferred shapes. Drain the peas and rinse them under cold water. Arrange the vegetables and mango in a bowl. Add the cooked, drained rice and baked salmon next to them. Garnish with chili pepper, coriander, and a squeeze of lime juice.
Enjoy your meal!