Poke Bowl z łososiem, mango i awokado/Salmon, Mango&Avocado Poke Bowl

Sprawdź przepyszny Poke Bowl pełny witamin, nienasyconych kwasów tłuszczowych i węglowodanów o średnim IG!
Ochota na zdrowy i kolorowy lunch? A może obiad? Hmmm na kolację też się nada! Czas na zdrowy i kolory POKE BOWL z łososiem!
Wartość energetyczna tej porcyjki to 540 kcal.

SKŁADNIKI:

- 80g Łosoś, świeży
- 50g Ryż basmati/jaśminowy
- 60g Mango
- 60g Groszek zielony konserwowy
- 20g Cebula
- 30g Rzodkiewka
- 40g Awokado
- 10g Sos sojowy

Do smaku i dekoracji:
- 2g kolendra
- 5g sok z limonki
- 1g papryczka chili
- 1g pieprz

PRZYGOTOWANIE:

Piekarnik nastawiamy na 190 stopni, termoobieg. Ryż gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Łososia polewamy sosem sojowym, doprawiamy pieprzem, zawijamy w folię aluminiową, pieczemy w piekarniku przez 20 minut. W tym czasie kroimy rzodkiewkę, cebulkę, awokado i mango w dowolne kształty, groszek odcedzamy, myjemy pod zimną wodą. Układamy warzywa i mango do miseczki, Obok dodajemy ugotowany i odcedzony ryż, upieczonego łososia dekorujemy papryczką chilli, kolendrą i skrapiamy sokiem z limonki.

Smacznego!

ENG:

Check out this delicious Poke Bowl packed with vitamins, healthy unsaturated fats, and medium-GI carbohydrates. Craving a healthy and colorful lunch? Or maybe dinner? Hmm... it even works for supper! It's time for a healthy and colorful poke bowl with salmon!
Energy value of the portion: 540 kcal

INGREDIENTS:

- 80g fresh salmon

- 50g basmati or jasmine rice

- 60g mango

- 60g canned green peas

- 20g onion

- 30g radish

- 40g avocado

- 10ml soy sauce

For flavor and garnish:

- 2g turmenic

- 5g lime juice

- 1g chili pepper

- 1g black pepper

PREPARATION:

Preheat the oven to 190°C with a fan setting. Cook the rice according to the instructions on the package. Drizzle the salmon with soy sauce, season with pepper, wrap in aluminum foil, and bake in the oven for 20 minutes. Meanwhile, cut the radish, onion, avocado, and mango into your preferred shapes. Drain the peas and rinse them under cold water. Arrange the vegetables and mango in a bowl. Add the cooked, drained rice and baked salmon next to them. Garnish with chili pepper, coriander, and a squeeze of lime juice.

Enjoy your meal!

Zobacz inne przepisy

Zobacz wszystkie