- 2 udka z kurczaka (320g)
- 1 cebula (100g)
- 2 marchewki (100g)
- 1 seler korzeniowy (100g)
- 1 pietruszka korzeń (80g)
- 2 liście laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu
- mięso mielone z indyka (400g)
- 1 jajo kurze (55g)
- 2 łyżki bułki tartej (20g)
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka suszonego oregano lub bazylii
- sól
- pieprz
- 100 g makaronu ditalini
- 100 g jarmużu
Do garnka wlewamy wodę, dodajemy udka z kurczaka, solimy jedną łyżeczką i czekamy aż woda się zagotuje. Gdy woda zacznie się gotować wyciągamy łyżeczką szumowiny. Następnie wrzucamy obrane marchewki, seler korzeniowy, korzeń pietruszki, cebulę, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz i gotujemy przez około 2h na małym ogniu. W misce mieszamy mięso z jajkiem, bułką tartą, czosnkiem i przyprawami. Formujemy małe kuleczki (ok. 2–3 cm średnicy). Delikatnie wrzucamy je do gotującej się wody w garnku i gotujemy 10–12 minut, aż wypłyną i będą ugotowane. W osobnym garnku gotujemy makaron ditalini według instrukcji na opakowaniu. Pod koniec gotowania wrzucamy do bulionu porwane liście jarmużu i gotujemy jeszcze 2–3 minuty. Do miski nakładamy porcję makaronu, zalewamy gorącym rosołem z klopsikami i jarmużem.
Smacznego!