- 1 jajo kurze (55g)
- 1/4 kostki twarogu półtłustego (50g)
- 1 łyżka mąki orkiszowej (15g)
- 1/2 awokado (50g)
- 50g łososia wędzonego
- 1 garść pomidorków koktajlowych (100g)
- 1/4 cebuli (25g)
- 1/2 ząbka czosnku
- Przyprawy: sól, pieprz, oregano
Do smażenia:
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek (5g)
Do miski wbijamy jajo, twaróg, mąkę, szczyptę soli, oregano, posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Ugniatamy widelcem do uzyskania dość gładkiej masy. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Smażymy placuszki z dwóch stron na małym ogniu przez około 2-3 minuty z każdej strony. Wykładamy na talerz i podajemy z pokrojonym awokado, łososiem i pomidorkami.
Smacznego!