
- Makaron spaghetti (40g)
-1/2 opakowania tofu (90g)
- 1/2 sztuki cebuli (50g)
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego (15g)
- 1/3 szklanki passaty pomidorowej (80g)
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek (5g)
- 3 plastry suszonych pomidorów (20g)
- Orzechy nerkowca lub "parmezan" z nerkowców (10g)
+ przyprawy: sól, pieprz, oregano, papryka słodka/ostra
Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Kroimy cebulę, siekamy czosnek i podsmażamy na patelni. Następnie rozgniatamy tofu widelcem, dodajemy na patelnię i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i słodką papryką. Następnie dodajemy passatę pomidorową, koncentrat pomidorowy, oregano i mieszamy. Kroimy drobno pomidory suszone i całość podsmażamy jeszcze chwilę na patelni. Na talerz wykładamy ugotowany makaron, gotowy sos z tofu oraz pokruszone drobno nerkowce.
Smacznego!