- 100 g twarogu chudego (1/2 kostki)
- 1 jajko kurze
- 25 g szpinaku (garść)
- 20 g sera tartego Mozzarella (2 łyżki)
- 30 g awokado (1/4 sztuki)
- 20 g cebuli (1/4 sztuki)
- 60 g pomidorków koktajlowych
Przyprawy: szczypta soli kłodawskiej/himalajskiej, szczypta pieprzu czarnego
Twaróg mieszamy w misce z jajkiem, 1 łyżką mozzarelli oraz solą i pieprzem. Następnie tak przygotowaną masę wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w 180*C (termoobieg) przez ok. 20-25 minut. Gdy placek będzie gotowy, wyjmujemy z piekarnika i przekładamy na talerz, następnie układamy na nim garść umytego wcześniej szpinaku, łyżkę mozzarelli, 30 g awokado, 20 g cebuli oraz 60 g pomidorków koktajlowych. Wszystko zawijamy w tortillę.
Smacznego :)
- 100 g low-fat cottage cheese (1/2 block)
- 1 egg
- 25 g spinach (a handful)
- 20 g grated mozzarella cheese (2 tablespoons)
- 30 g avocado (1/4 piece)
- 20 g onion (1/4 piece)
- 60 g cherry tomatoes
- Spices: a pinch of Kłodawa/Himalayan salt, a pinch of black pepper
Mix the cottage cheese with the egg, 1 tablespoon of mozzarella, salt, and pepper in a bowl. Pour the mixture onto a baking tray lined with parchment paper and bake at 180°C (fan setting) for about 20–25 minutes. Once the base is ready, take it out of the oven and transfer it onto a plate. Then, top it with a handful of washed spinach, 1 tablespoon of mozzarella, 30 g avocado, 20 g onion, and 60 g cherry tomatoes. Wrap everything up like a tortilla.
Enjoy your meal!